top of page
Veelgestelde vragen...

01

Kun je kefirkorrels ook (langere tijd) bewaren?

 

Ja dat kan op verschillende manieren. Invriezen, drogen, in de koelkast. Zie onder de menuknop “kefir bewaren” hoe je dit moet doen.

02

Hoe lang kan ik de klaargemaakte Kefir bewaren?

 

Melkkefir blijft ongeveer een week goed in de koelkast. Waterkefir kun je tot wel 6 weken goed houden op een koele plek of koelkast. Het vormen van koolzuur gaat wel gewoon door dus draai zo nu en dan, zeker bij melkkefir, de doppen even los en doe de flessen niet helemaal vol. Door alle opgebouwde koolzuur kan de kefirfles letterlijk ontploffen.

03

Blijft mijn kefirplantje altijd goed en te gebruiken?

 

Ja, mits je het natuurlijk goed blijft verzorgen. Bij een goede verzorging zal het plantje gaan groeien en moet je misschien zelfs wat weggeven of wegdoen.

04

Kun je water en melkkefir onbeperkt dagelijks gebruiken?

 

Waterkefir kun je altijd drinken, daar is geen limiet aan. Melkkefir moet je niet meer dan 2 á 3 porties per dag van nemen. Het is een zuivelproduct en zuivel moet je in zijn algemeenheid niet vaker dan 2 á 3 keer per dag nemen.

05

Wanneer kan ik mijn baby melk-of waterkefir geven?

 

Je kunt je baby waterkefir geven vanaf het moment dat ze vruchtensap mogen hebben.

Baby’s mogen in principe vanaf 6-7 maanden gewone melk of melkkefir hebben. In plaats van koemelk zou je beter geitenmelk kunnen geven. Voordelen geitenmelk ipv koemelk of opvolgmelk.

  • Geitenmelk lijkt veel meer op moedermelk dan koemelk en is mede daardoor licht verteerbaar.

  • Geitenmelk bevat vier keer zoveel vitamine A, twee keer zoveel vitamine D en iets minder foliumzuur dan koemelk.

  • Geitenmelk bevat een (veel) hoger percentage aan waardevolle mineralen zoals calcium, kalium en magnesium maar het bevat maar heel weinig zout.

  • Koemelk bevat erg veel zout en dat is niet goed voor baby’s.

De 'opvolgmelk' die nu veel gebruikt wordt is eigenlijk een erg dure koemelk poeder waaraan een aantal synthetische vitamines en mineralen zijn toegevoegd en waar o.a. eiwitten en zout is uitgehaald. Het is goedkoper en gezonder om geitenmelk te gebruiken en eventueel wat extra ijzer als los supplement te geven. Opvolgmelk heeft weinig meer te maken met een ‘puur’ zuivelproduct. Geitenmelk is doordat het minder bewerkt is vrij puur, bevat natuurlijke vitamines en mineralen, en heeft nog alle originele inhoudsstoffen in de juiste verhouding. Wereldwijd wordt er veel meer geitenmelk gedronken dan koemelk.

Baby’s vanaf 6-7 maanden hebben ongeveer 2-3 porties zuivel per dag nodig naast groente, fruit, vlees/vis en brood. Een portie zuivel is bijvoorbeeld: (geiten) kaas, yoghurt, kwark, kefir, of melk. Vla en andere zoete toetjes zijn wel zuivel maar vanwege alle suiker minder gezond.

Voor bepaalde klachten ontstaan door koemelk gebruik zoals: koemelkallergie, astma, eczeem, acne, migraine, darm- en gewrichtsklachten is geitenmelk gezond. Dit komt vooral door de eiwitsamenstelling. Deze klachten kunnen volledig verdwijnen door het gebruik van koemelk te vervangen door geitenmelk.
Bron: Wikipedia

06

Soms is mijn melkkefir dikker en dan weer dunner. Hoe kan dat?

 

Kefir is een levende gistcultuur en is gevoelig voor (kleine) veranderingen in zijn leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan temperatuur. Dat merk je aan de kwaliteit van de bereidingen. Die kan soms wisselen. Dit is normaal.

07

De ene keer bruist mijn waterkefir meer dan de andere keer. Hoe kan dat?

 

Het is een levend product dus elke bereiding is een beetje anders, dat is normaal. Waterkefir is gevoeliger voor kleine veranderingen in zijn leefomstandigheden dan melkkefir.

08

In de zomer is mijn waterkefir veel bruisender dan in de winter. Hoe kan dat?

 

Waterkefir groeit door licht. In de winter is het belangrijk dat je kefir op een heel lichte (zonnige) plek staat anders wil die niet goed meer groeien. Vermijd wel te direct zonlicht want dan kan het te warm worden voor de kefir.

09

Het lijkt wel alsof mijn melkkefir wat slijmerig is en raar ruikt. Wat is er aan de hand?

 

Waarschijnlijk heeft je kefir het wat te warm gehad of bij een bereiding is er toch een niet helemaal onschuldige bacterie bijgekomen. De kefir probeert zichzelf te genezen en daar kun je bij helpen. Doe het volgende. Spoel je kefir ’s ochtends en ’s avonds met lauw/koud water en ga hiermee door tot het er weer gezond uitziet en normaal ruikt. Zorg dat je spullen die je voor de kefir gebruikt niet voor iets anders gebruikt worden en brandschoon zijn. Zet je kefir niet te warm weg. Na een paar dagen moet het dan weer in orde zijn. Zo niet. Bestel een nieuwe portie. Zolang de kefir nog niet in orde is kun je de bereidingen beter niet drinken maar doe ze weg.

10

Mijn melkkefir blijft de hele tijd onderin de weckfles liggen. Is dit normaal?

 

Nee, dat is niet goed. Gezonde melkkefir drijft als het ware op de melk. De korrels zitten dus bovenaan de melk. na verloop van tijd zie je wel een scheiding tussen de melk en de wei komen maar dat is normaal. Waterkefir korrels liggen wel op de bodem van je weckfles, die drijven op een paar na dus niet!

11

Kun je ook teveel melk of waterkefir korrels voor een bereiding gebruiken?

 

Ja dat kan. Voor melkkefir gebruik je ongeveer 50 tot 80 gram op een liter melk. Voor waterkefir is dit 40 tot 80 gram. Gebruik je (veel) meer korrels per liter op een bereiding dan zie je dat melkkefir erg dik wordt en steeds zuurder gaat smaken. Het frisse en licht bruisende is er dan af. Bij waterkefir zie je dat de drank veel minder gaat bruisen en veel zuurder smaakt. De oplossing is een deel van de korrels weggeven, invriezen of drogen of wegdoen.

 

 

 

12

Waar moet ik op letten tijdens het bereiden van kefir?

 

Geen metaal gebruiken! Proper werken, biologische producten gebruiken, waterkefir in het licht plaatsen en melkkefir in het donker. Aparte borstels en zeven gebruiken. Volg de stappen beschreven onder 'waterkefir' en 'melkkefir' en dan komt alles wel goed!

 

 

 

bottom of page