top of page

Amasi

 

Amasi (Maas in het Afrikaans) is een gefermenteerde drank uit Afrika. Men had er geen koelkasten en daardoor fermenteerde men de melk om deze te bewaren. Men goot de drank in een kalebas die zelden of nooit werd uitgewassen, zo werd het fermentatieproces bevorderd.

 

In 2004 werd er een onderzoek uitgevoerd naar Amasi en daar werden de volgende eigenschappen bevestigd:

·verbetering van de vertering

·verbetering van het immuunsysteem

·vermindering van ontstekingen

·beter herstel na inname van antibiotica

·vermindering van diaree

Amasi is rijk aan probiotica en bevat actieve levende bacterieculturen. Qua structuur kan je het vergelijken met iets tussen cottage cheese en yoghurt.

 

Bereiding van amasi:
 

Amasi is in onze streken vooral tijdens de winter een thermofiele yoghurt, tijdens de zomer een mesofiele yoghurt. Dit is te verklaren omdat de temperatuur in Afrika hoger is.


Ik heb drie methoden uitgeprobeerd:

·de yoghurtmachine met een constante temperatuur van 30°

·een thermos waarin ik de melk opwarmde tot 30°

·een potje onder mijn houtkachel (waar de temperatuur overdag 28° was, ’s nachts brandt deze niet)

Mijn bevindingen: alle methoden waren een succes. Enkel het potje dat onder de kachel stond moest wat bekomen in de koelkast.

 

 

Opstarten van de cultuur:
 

Indien je werkt met de levende cultuur doe je dit in een potje met niet al te veel verse melk (geen UHT om op te starten). Je zet dit 24-48u weg op een warme plaats of je gebruikt een andere methode zoals een yoghurtmaker of een thermos. Als de amasi is ingedikt is het klaar. Om een volgende bereiding te maken neem je een schepje uit de vorige batch en voeg je terug melk aan toe. Vergeet geen starter in te vriezen voor als het eens verkeerd zou lopen.

 

 

bottom of page